Tips till nybörjare som vill teckna – Hur börjar man?

Nu har vi gått igenom basmaterialen för att kunna börja teckna. Så nu är då nästa steg att helt enkelt börja skissa och rita och så.

 

Och då är frågan, hur börjar man?

Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om det mer än att, hitta en plats du kan sitta på. Det kan vara inomhus eller utomhus. Sitt med papper och penna. Ha sudd och pennvässare nära till hands. Sedan börja skissa.

Vilka motiv ska man rita kanske någon undrar då?

Det är ju helt och hållet valfritt. Mitt tips är att börja rita något som man tycker väldigt mycket om, för då brukar det bli mycket mycket roligare. När jag började rita mycket i min barndom så var hästar det jag ritade mest. Jag var en riktigt hästtokig tjej så hästar var det jag ritade hela dagarna i ändan i några år under barndomen fram tills jag kom upp i tonåren. Lite enformigt kanske, men det var vad jag tyckte var riktigt kul att rita och jag blev även duktig på hästar då. (idag är jag tyvärr inte lika duktig på hästar längre då jag i princip aldrig ritar dom längre, se min skiss nedanför som jag nu enbart gjort för det här blogginlägget för att visa ett exempel. Inte så snygg, haha).

Hästskiss

Men i tonåren så ville jag börja sedan rita andra saker och mestadels ritade jag direkt ur min egna fantasi då jag hade en livlig fantasi på den tiden. Så det var väldigt lätt för mig att bara sätta mig ner och plocka ut det första som ploppade upp i mitt huvud och få ner det på papperet. Idag har jag tyvärr inte lika bra fantasi längre, och det är mycket svårare för mig idag att bara rita direkt ur mitt egna huvud. (Jag slänger in en exempelskiss på vad jag plockat ur min egna fantasi.)

fantasi skiss

(Denna bilden blev inte så bra inscannad tyvärr. Mycket som försvann ur bilden. Men förhoppningsvis ser ni ändå någorlunda hur det är tänkt att se ut.)

Men som sagt, till dig som är nybörjare. Rita något som du tycker är roligt eller tycker väldigt mycket om, det underlättar ditt övande avsevärt än om du ska rita saker som du har noll intresse för och tycker är tråkiga. Som jag nämnt i tidigare inlägg så är det viktigaste att man har roligt när man tecknar för då utvecklas man och blir bättre om man har ett genuint intresse. 🙂

Sedan i övrigt om man vill öva upp sig så är ett jätte bra tips att RITA AV antingen saker i ens omgivning, fotografier, omslag på böcker, filmer tidningar etc., bilder man googlat fram på nätet. Då menar jag inte att man ska kalkera bilder. Utan man har till exempelt en bild man valt ut, har den framför sig och försöker rita av det man ser. Detta är en utmärkt övning för att träna sig att se former och detaljer. Man lär sig se proportioner, hur skuggor hamnar och hur ljus hamnar. Så det är jätte bra att göra. Rita av helt enkelt. Sedan när man börjar få in vanan av hur saker och ting ser ut, då blir det lättare att skapa sina egna motiv som är helt och hållet ens egna.
Att rita av gjorde jag jätte mycket förr, t.ex. då jag hade min hästperiod. Då kollade jag i böcker på massa bilder på hästar och försökte rita av det jag såg, och detta hjälpte ju väldigt mycket i min utveckling. Tillslut kunde jag rita alldeles egna hästar direkt ur min fantasi utan några bildreferenser. Så det är ett tips jag rekommenderar skarpt.

OBS! när man ritar av bilder som inte ursprungligen tillhör dig, till exempelt ifrån böcker, eller ifrån nätet så är det viktigt att tänka på upphovsrättslagen (copyright). Bilder får inte publiceras på internet utan upphovsmannens tillåtelse. Undantag gäller så kallade fanarts (fankonst) som är baserade på någon offentlig person eller karaktär men som man gjort något eget av som inte är en exakt kopia av en redan befintlig bild eller så. Men detta är ett komplicerat ämne och inget jag kommer försöka ge mig på att förklara allt med copyright. Jag råder er att ni själva söker efter all viktig information angående detta och arbetar utefter det.

Men iaf. när du kommit fram till ett motiv du tycker om och gärna vill öva på att rita, så är det bara att starta och öva, öva och åter öva. Se till att hitta en bekväm plats att vara på och ha kanske på musik i bakgrunden eller om du arbetar bättre i tystnad. Känn efter vad som får ditt kreativa flöde att fungera bäst. 🙂

Och detta var väl allt jag hade att berätta i detta avsnittet. Saknar du något i detta avsnitt som jag glömt ta upp, så kommentera gärna nedanför så får jag se om det är något jag kan lägga till. 🙂 I nästa avsnitt ska vi prata om när man fastnat i samma motiv och känner att man vill komma vidare med nya motiv och vad man kan göra då. Och så ska jag ta upp hur man kan behandla ”ritkramp” (istället för skrivkramp, haha) och hur man lösgör sig från situationen med ett tomt papper och långa stunder där man inte kommer på vad sjutton man ska rita, så det kommer lite tips och trix. 🙂

Vill du läsa mina tidigare inlägg inom denna serie så har du länkar till dessa här:

Tips till nybörjare som vill teckna – Introduktion
Tips till nybörjare som vill teckna – Material

Och om ni vill får ni jätte gärna komma med tips och förslag till framtida avsnitt i denna serie som ni gärna vill att jag ska ta upp och skriva om. Eller om ni vill ha någon tutorial eller så. 🙂

Ha det så bra där ute!

//Anne

 

Annonser

En tanke på “Tips till nybörjare som vill teckna – Hur börjar man?

  1. Ping: Tips till nybörjare som vill teckna – Ritkramp | Tandem Musca Cacavit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: