Tips till nybörjare som vill teckna – Ritkramp

I detta avsnitt tänkte jag ta upp vad man kan göra om man fastnar i sitt skapande och får ”ritkramp”. Ritkramp är samma sak som när man får skrivkramp, fast detta händer i ens ritande istället. Man sitter där med det tomma arket med pennan i handen och det står helt still i huvudet, och hur man än funderar och tänker så lyckas man inte få fram något på papperet. Jag har drabbats av ritkramp allt för många gånger, så i detta inlägg tänker jag ta upp saker som fungerat för mig som fått mig ur ritkrampen.

Hur gör man för att komma ur detta tillstånd?

Det är en fruktansvärd frustration man får när man får ritkramp. Man har det stora suget att skapa något, men hjärnan och handen fungerar inte. Alla idéer är som bortblåsta och man sitter där bara och stirrar på det där papperet som hånfullt stirrar tillbaka med sin vita oändlighet. Man vill så gärna skapa, men man lyckas inte.

Då finns det några knep som kan fungera som jag ska ta upp.

 

Tips 1: Kladda olika former och krumelurer

Ett sätt att bekämpa det vita papperet är att fylla det med något, vad som helst. Sätt dig ner och börja rita olika former och krumelurer. Det kan vara allt från fyrkanter, cirklar, trekanter, spiraler, vågor, raka linjer osv. Inte nog med att man blir av med det helvita pappret som bara gör att man låser sig mer och mer i sig själv, så är detta även en ypperlig övning för handkontroll och muskelminne. Att rita massa olika random former och mönster bidrar till att hjälpa ditt muskelminne i handen att kunna hantera dessa streck och former med mer lätthet sedan när du väl ska göra mer seriösare teckningar igen. Så det är ett bra sätt att komma ur ritkrampen. Med hjälp av alla former och krumelurer som du gör, så slutar du tänka på vad du vill göra och sinnet blir mer avslappnat och tillslut kan kreativiteten och idéerna börja komma tillbaka till dina tankar och man har då blivit av med besväret. Här nedan har jag ritat en bild som visar på hur en sådan övning kan se ut.

krumelurer

 

Tips 2: Sök inspiration

Mitt andra tips är att lägga ifrån dig papperet och pennan och ägna dig åt andra aktiviteter som du vet brukar inspirera dig till att skapa. För min del brukar det vara att kolla på någon estetiskt tilltalande film till exempelt Sagan om ringen eller någon annan pampig film. Detta brukar få fart på min kreativitet och jag får helt plötsligt massa nya idéer till teckningar jag vill skapa. Jag brukar även få inspiration av bra böcker som jag ligger och läser, för då sätts min fantasi igång när jag föreställer mig miljöerna och hur karaktärerna i böckerna ser ut och vips så har jag blivit inspirerad. Likadant med musik som jag gillar, ibland inspireras jag av låtttexterna där min fantasi målar upp bilder till dessa, eller bara en instrumental låt kan inspirera mig att fantisera ihop en hel värld i mitt inre som jag blir inspirerad av och vill få ner på papperet. Även att bara ta en promenad i stan eller i naturen kan kicka igång inspirationen också för min del. Och att titta på bilder som andra har ritat och skapat brukar vara väldigt inspirerande också för mig och något jag kan tipsa om med. Så mitt tips är att strunta i ritandet och njut av andra saker som du tycker om, så ska du se att inspirationen kommer till dig. 🙂

gollum-472144_1280

OBS! Denna bild tillhör inte mig. Denna kommer ifrån Pixabay.

 

Tips 3: Ta en paus

Mitt tredje och sista tips är att helt enkelt ta en paus ifrån ritandet. Detta har jag personligen behövt göra många gånger. Ibland bara en dag och i vissa fall flera månader utan att röra pennan. För ibland så låser man sig så hårt att de två första tipsen inte fungerar längre och då är paus det bästa. Man ska inte tvinga fram sin kreativitet, för det är aldrig bra. Det förstör glädjen i att skapa och det vill man ju inte. Så en nyttig paus någon gång emellanåt är bara bra när man känner att man har en väldig torftig skaparperiod. Sedan rör man inte pennan och papperet igen förrän man verkligen känner att lusten börjar komma tillbaka. Känn ingen panik över att du tar en för lång paus, blir den lång så behöver du antagligen det. Återkom sedan när du känner lusten och glädjen igen för att skapa något. 🙂

 

Att fastna på samma motiv hela tiden

Jag tänkte även i detta avsnittet prata lite kort om hur man löser problemet med att man ständigt bara rita samma motiv hela tiden, men känner att man vill komma vidare. Här har jag inga supertips tyvärr, då jag själv lätt fastnar i samma spår om och om igen. Men något jag brukar försöka göra är att utmana mig själv. Om vi tar som ett exempel att jag hela tiden bara ritar katter. Men jag vill inte göra samma typ av katter hela tiden. Utveckla detta!

kattskiss

 

 

Och hur utvecklar man kattritandet då?

Jo om jag bara ritar sittande katter t.ex. så kan jag börjar försöka rita katter som står upp istället, sedan katter som ligger, katter som springer, katter som hoppar, gäspande katter, fräsande katter osv. Man behöver inte lämna det motivet som man håller kär, men om man tycker det börjar bli tråkigt så kan man försöka utveckla det motivet till andra poser och så. När man gått igenom alla poser och börjar känna att även det är uttjatat då kan man utveckla katterna ännu mer. Gör dom till fantasi varelser istället, t.ex. katter med vingar, katter med antenner, katter med ormsvansar, robotkatter, katter med horn, zombie katter osv. Då blir de där katterna helt plötsligt helt annorlunda och intressantare. Och när man då börjar göra dessa mer fantasifulla katterna så börjar fantasin ta fart och nya idéer ploppar upp. Kanske vill man nu placera en muskompanion till den här fantasifulla katten och så utvecklar man denna musen genom olika steg och helt plötsligt så har fokuset börjat dra ifrån katten och man börjar rita mer och mer möss t.ex. Och vips så ritar man inte samma motiv längre 😉 . Detta är bara ett tips i hur man kan sakta men säkert komma ur det enformiga och utveckla sig själv istället.

Har man sämre tålamod och vill rita något nytt NU. Då är mitt enda tips att, ja gör det då, haha. Fundera ut vad det är du skulle vilja kunna rita istället och rita det. Kan du inte rita det, så är det bara att börja öva på det motivet helt enkelt. 🙂

Så det här var mina tips inom det här området iaf. Detta är metoder som jag själv tar till och det kanske inte funkar för alla. Men om det kan hjälpa någon där ute så är det i så fall toppen.

 

Detta var allt för det här avsnittet, och från och med nästa avsnitt så kommer jag börja med lite ritövningar och enkla tutorials i den här serien. Så häng med då. 🙂 Nästa avsnitt kommer inte komma ut förrän på måndag eller tisdag nästa vecka igen, för nu tar jag helg!

Mina tidigare avsnitt kan du läsa här:

Introduktion
Material
Hur börjar man?

 

Och glöm inte att kommentera ifall ni har önskemål om vad ni vill att jag ska ta upp i den här serien. 🙂

Ha nu en fantastisk fredag och helg, så syns vi nästa vecka igen!

//Anne

Annonser

En tanke på “Tips till nybörjare som vill teckna – Ritkramp

  1. Superbra tips!! Tack :)) Detta är något som jag kommer att gå tillbaka till och läsa om och om igen.. Trevlig helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: